Марината за празнично печено пиле или пуйка

31/12/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4971995531
"С тази марината всяко печено пиле ще се превърне в истински цар на трапезата "
Приготвяне10 мин.
Готвене5 мин.
Общо15 мин.
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 263
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • масло - 3 с.л. ароматно, домашно (с мащерка, розмарин и салвия) или обикновено
  • кашерна сол - 2 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • лайм - 1 бр. сока и кората от 1/2 плод или 1/2 ч.л. малцов оцет
  • мащерка - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 ч.л.
  • салвия - 1/2 ч.л.
  • пипер меланж - 1 ч.л. смлян
  • зехтин - 1 с.л. овкусен, по желание ( с розмарин и чесън)
  • джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хаванче с малко сол стриваме скилидките чесън. Прибавяме към него настъргания джинджифил, ситно нарязаните или стрити (ако са сушени) провансалски подправки - мащерка, розмарин, салвия. Прибавяме кората и сока на лайма (или малцов оцет), пипера - червен и меланж. Стриваме всичко добре и добавяме меда и зехтина.

Втриваме всички подправки в птицата. Оставяме я да се маринова през нощта в хладилника.

Преди да се постави във фурната отделяме внимателно кожата към гърдите. Прокарваме пръсти или лъжица и втриваме овкусеното с билки масло, като внимаваме да не разкъсаме целостта на кожата.

Поставяме и малки бучки с големината на лешник. Така гърдите на пилето ще останат сочни, а кожичката хрупкава и зачервена.

Останалата част от него и маринатата запазваме за намазване на птицата при печене.

Съвет: Птицата можете да печете върху скарата на фурната, като отдолу поставите тавичка със зеленчуци. От събралите се сосове при запичането, зеленчуците и пилешки бульон ще приготвите чудесно грейви.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар