Празничен месник със свинско

31/12/2017
Росица Петрова
отРосица ПетроваЧирак31452
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо159
  • Преглеждания за месеца118
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • за плънката
  • свинско месо - 400 г
  • лук - 1 голяма глава
  • вино - 50 мл
  • масло - 20 г
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • къри
  • лют червен пипер
  • масло - 20 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се първо с тестото. В леко затопленото мляко разтваряме маята, захарта и 4-5 с.л. брашно. Покриваме съда с кърпа за 15 минути, докато маята се активира.

В купа пресяване брашното и правим кладенче, в което изсипваме маята, солта и олиото. Замесваме меко тесто. Намазваме го с малко олио и го оставяме за около половин час да втаса.

През това време нарязваме лука на едро и го запържваме в малко олио и масло. Когато си смени цвета, прибавяме и нарязаните на ситно парчета свинско месо, виното и подправките. Пържите, докато се изпари всичката течност и остане само на мазнина.

Разделяме тестото на две части- една по-голяма и една по-малка. Разточваме първо по-голямата с размер на тавата, в която ще печем. Поставяме я в намазнена тава и с ръцете образуваме борд. След това изсипваме плънката.

От другата част откъсване малко за украса и разточваме и нея. Покриваме с нея и прехлупваме с борда.

С вилица надупчваме навсякъде и украсяваме с отделеното тесто.

Буквите намазваме с разтворен в малко вода червен пипер.

Печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути.

След като месникът е готов, още горещ го намазваме с масло.

Бон апети!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар