Капама като за първи път

01/01/2018
Величка  Калева
отВеличка КалеваЧирак818201
"И като за първи път, и като за стотен път - капамата се е получила невероятно добре "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 986
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • свинско месо - 500 гот бут
  • пуешки бутчета - 3 - 4 бр.
  • бекон - 100 - 150 г
  • наденица - 1 бр.
  • кисело зеле - 1 средна зелка
  • гъби - 10 - 12 бр.
  • чесън - 1 - 2 големи глави
  • чушка - 1 червена
  • сарми
  • олио
  • червен пипер
  • черен пипер
  • майорана
  • за сармите
  • ориз - 3/4 ч. ч.
  • свински месо - 200 - 250 г, кълцано
  • телешка кайма - 250 г
  • праз - 1 бр.
  • домати - 4 с.л.
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют пипер
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се нарязва на пържоли, леко се начуква и се овкусява с черен и червен пипер и майорана. С черен и червен пипер се овкусяват и пуешките бутчета. Престояват най-малко 2 часа така.

Отделят се листа от зелето за сармите и още 1 голям лист за покриване, а останалото зеле се нарязва на ситно.

Чесънът се почиства на скилидки, като се оставя ципата им. Приготвя се и плънката за сармите и се завиват.

На дъното на глинен гювеч се нарежда тънък пласт от кълцаното зеле, което се поръсва с олио, червен и черен пипер и върху него се нареждат на пластове последователно овкусеното свинското месо, нарязано кисело зеле с малко червен и черен пипер, пуешките бутчета и бекона, кисело зеле, сармите и наденицата, на която е махната обвивката.

Между пластовете се поставят по няколко цели скилидки чесън и но няколко цели гъби. Някъде по средата се слага и червената чушка. След като всички продукти са наредени в гювеча, се поливат с малко олио.

До половината на гювеча се налива вода и зелева чорба 50:50. Покрива се с оставения цял зелев лист.

Захлупва се с капака и гювечът се поставя в студена фурна. Пече се на 200 градуса 2 - 2 1/2 часа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!