Сладка пълнена тиква с плодове

01/01/2018
Величка  Калева
отВеличка КалеваЧирак818201
"Всяка тиква, която не е изпечена, пълнена с плодове, май е изхабена "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо621
  • Преглеждания за месеца57
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • тиква - цигулка, само долната част
  • сушени плодове - микс
  • ябълки - 1 - 2 бр.
  • слънчогледови семки - белени и изпечени
  • мед - 1/2 ч. ч.
  • захар - 7 - 8 с. л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да напълните всякаква тиква и да сложите различни плодове /стафиди, фурми, смокини, боровинки, кайсии, сини сливи/ и ядки. Всичко е въпрос на вкус. Подслаждането също е според вкуса ви. Големината на тиквата зависи от броя на хората, които ще я консумират.

Плодовете се нарязват на ситно, като на смокините се отстраняват твърдите дръжчици и се поръсват с ром или коняк. Престояват така 1 час.

Предпочитам тиква цигулка. Отрязва се частта, в която има семена. Вътрешността се почиства много добре с лъжица. Намазва се с меда отвътре и се пълни с плодовете и слънчогледа. Наливат се 2-3 с.л. вода.

Напълнената тиква се поставя в тенджера, захлупва се с тънка филийка от тиквата. Налива се 3 пръста вода в тенджерата и се прибавя захар във водата.

Тенджерата се захлупва с капак и се поставя на котлона. Така тиквата се задушава, а от водата и захарта се получава карамелен сок, който после се прибавя към плодовете.

Тиквата е поомекнала и тогава се премества в съд, в който ще се доизпече до готовност, и се поставя в предварително загрята фурна.

На дъното на съда се сипва вода.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар