Пухкав празничен тутманик с мас и много сирене

01/01/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6044572733
"Поводи винаги ще се намерят, за да приготвите най-вкусния пухкав празничен тутманик с мас и много сирене "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
33 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо41 794
  • Преглеждания за месеца2146
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена33

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Брашното се пресява в купа. Прибавят се сухата мая и захарта и се размесва. Прави се кладенче в средата, в което се чукват яйцата без единия жълтък. Налива се прясното мляко, леко затоплено, заедно с киселото и олиото. Замесва се тесто, което се прехвърля на набрашнен плот, прибавя се солта и се меси в продължение на поне 10 минути, като се прибавя брашно, ако е необходимо.

2. Когато тестото стане еластично, мекичко и нелепнещо се разделя на 6 топки. Оттук нататък процедурата е следната:

Топват се ръцете в разтопената мас и се разтегля с пръсти първата топка тесто до получаване на тънка, полупрозвачна кора (ако ви се накъса някъде, не е проблем). Върху нея се ръсва още мас и се натрошава сирене. Така се прави и със всяка следваща, като корите се поставят една върху друга.

3. Навива се руло и се реже на триъгълници, които се подреждат в намаслена тавичка, така че да има разстояние между тях, тъй като ще бухнат и ще запълнят всяка пролука. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

4. Намазва се с разбития с малко мляко заделен яйчен жълтък и се поставя в загрята на 175 градуса фурна за около 30 минути или до златист загар и суха клечка. Фурната не се отваря през първите 25 минути!

5. Поднася се топъл или вече охладен!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 16
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Mimi Popova
Mimi Popova
10.01.2018 23:29
Мммм изглежда много апетитно.А тавата с какъв диаметър е ?
2
0
Йорданка Ковачева
Здравейте. Този на снимката пекох в тавичка с диаметър 28 см.Бухва много, така че я изпълва добре. Но по принцип ,за повече височина бих ви препоръчала 24 см. диаметър тавичка. Моята такава беше "заета" и затова се наложи да го изпека в по- големичката, но не е проблем, пак става чудесно!
1
0
Величка Щърбанова
Еее!... Супер е!!! По съвсем същата рецепта вчера направих и аз такова малко тутманиче. И паричка сложих даже! :) Днес отпътува за София при моите студенти!!!
3
0
Йорданка Ковачева
Страхотно, Вили! Истината е че аз импровизирах и ми се получи страхотно. Друг път все оставях да втасва два пъти, а сега директно го оформих и оставих да си втаса само веднъж и се получи чудесен. И късмети му сложих даже. Радвам се, че ти харесва :) За много години!!!
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв