Новогодишна погача Часовник

02/01/2018
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1357137513844
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо829
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясна мая - 1/2 кубче (20 г)
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг (100 г за доомесване)
  • микс от семена - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
  • мас - 1 к.ч. за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко топло мляко, захарта и 2 с.л. брашно. Пресейте брашното и от всички продукти замесете хубаво гладко тесто. Намажете с олио и покрийте с фолио или кърпа да втаса.

Когато тестото удвои обема си, го разделете на три топки от по 250 г, три топки от по 165 г. и три топки от по 135 г. За центъра оставете останалото тесто, което при мен е 150 г.

От първите три топки разточете 3 еднакво големи обли кори, намажете първата с мас и покрийте с втората, отново намажете с мас и сложете третата.

Разрежете центъра на 8 части, без да стигате до края, и обърнете назад всяко листенце.

От другите средни топки по същия начин процедирайте, но ги разделете на 8 отделни триъгълника, поставете ги във вътрешността на питката. И с най-малките топки отново направете триъгълници и тях подредете.

От последната топка отрежете мъничко тесто за стрелките на часовника.

Сложете топката по средата и оформете стрелки, които поставете. Оставете погачата да втаса, след което намажете със разбития жълтък и поръсете със семена.

Печете в загрята фурна на 160 градуса до хубав златист цвят.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!