Родопска салата

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5273k1k2k5
Родопска салата
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 3
02/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Дали в Родопите има толкова дълголетници заради родопската салата"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр. смолянски
  • смилянски боб - 0, 200 г
  • чушки - 2 бр. прясно изпечени
  • катък - 200 г от овче мляко
  • краставица - 1 малка
  • домат - 1 бр.
  • зелен лук - 1 - 2 стръка
  • магданоз - няколко стръка
  • олио - 2 - 3 с.л. за овкусяване
  • сол - за овкусяване
  • зелена салата - 2 листа за декор
  • маслини - за гарниране
  • червен лук - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол, олио, нарязан на ситно зелен лук и накълцан магданоз.

Бобът се сварява, отцежда и овкусява със зелен лук, магданоз, сол и олио.

Чушките се изпичат и обелват.

Краставицата се измива, обелва и срязва по средата на две еднакви половини.

Доматът се измива и също се срязва на две половини. Всяка се реже на сектори.

В средно големи 2 салатени чинии слагаме по едно листенце зелена салата.

Върху нея разпределяме една до друга картофената и бобената салата.

Чушката завиваме на розичка.

Половинките краставица се нарязват на дълги гредички и се подреждат горе-долу на средата на чинията.

Слагаме топка катък. Ако не разполагате, смесете цедено мляко и натрошено сирене.

Нареждат се резенчетата домат.

Ако желаете, може да добавите и нарязан на полумесеци червен лук.

Гарнираме салатите с маслинка и стръкче магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоян Савов
Стоян Савов
"Дали в Родопите има толкова дълголетници заради родопската салата " Наистина, дали дълголетниците в Родопите са чували за тази салата? ))) Гледам, че трябва картофите да са смолянски... а маслинката трябва ли и тя да е смолянска? )))
21.04.2018 17:42