Ябълкова торта със сладко

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Ябълкова торта със сладко1 / 2
28/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12-14
"Трябва ли да сме майстори-сладкари, за да приготвим такава сочна торта? Опитайте и по нашия начин"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • брашно - 500 г бяло, пресято
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • канела - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • карамфил - 1/2 ч.л. смлян
  • масло - 224 г меко
  • захар - 500 г тръстикова
  • яйца - 4 големи
  • ябълки - 200 мл. ябълково пюре + 2 големи ябълки
  • прясно мляко - 20 мл
  • за масления крем
  • захар - 320 г кафява
  • мед - 200 г
  • яйца - 250 г белтъци
  • масло - 500 гр меко краве, на парченца
  • ванилия - 1 капсула + 1 опаковка ванилова захар (около 10 г)
  • за захарния сироп
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • мармалад - 4 - 5 с.л. ябълков
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете смесете брашното, содата, бакплувера, канелата, солта и карамфила. Отделно разбийте маслото и захарта на гладък крем. Добавяйте при непрекъснато разбиване яйцата едно по едно.

Добавете към сместа редувайки брашняната смес с ябълковото пюре и прясното мляко, смесени заедно. Продължете разбиването за около 10-15 минути. Накрая объркайте с нарязаните на ситни парченца ябълки.

От сместа се изпичат 3 еднакви блата в тава, застлана с хартия за печене и намаслена. Блатовете се пекат в загряна на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Накрая проверете готовността с клечка за зъби.

Блатовете се охлаждат и се вадят от тавата. За крема разбъркайте на водна баня на котлона захарта, меда и яйцата, докато захарта се стопи и сместа добре се сгорещи. Внимавайте белтъците да не се пресекат. Снемете от котлона и разбивайте с миксер за 10 минути, докато изстине.

Започнете да добавяте на порции маслото при непрекъснсто разбиване, докато кремът се хомогенизира. Готовият крем може да се сложи в хладилник леко да стегне. След това отново разбийте добре с ванилията.

Захарният сироп се приготвя от сварените заедно вода и захар. Всеки блат се сиропира леко и се слепват с крема. Вторият блат, след като се сиропира, се маже с ябълковото сладко и тогава крем. Цялата торта се покрива отвън с крем и хубаво се заравнява. Може да направите украса от резени ябълки, потопени в захарния сироп или друга украса по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: