Турски специалитет с патладжан

25/10/2012
"Този турски специалитет с патладжан е толкова вкусен, че ни иде да съчиним ода за него!"
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо83 624
  • Преглеждания за месеца520
  • Преглеждания за седмицата52
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • патладжани - 2 броя
  • домати - 500 г
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 брой
  • олио - или зехтин
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист - 2 броя
  • галета - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовете патладжаните, след като им извадите дръжките. Надупчете ги с ножа, осолете ги и ги оставете под наклон 30 мин., за да се отцедят от горчивината.

След това ги изплакнете и подсушете. Загрейте олио или зехтин и запържете патладжаните за кратко от двете страни. Прехвърлете ги в тава и в същия тиган запържете скълцания лук, фино настърган морков и скълцан чесън. Добавете смлените на пюре домати, като 2 от тях нарежете на парченца. Оставете сместа да ври, докато леко се редуцира.

Разпределете зеленчуците в тавата между патладжаните и овкусете обилно с подправки. Добавете дафиновите листа, поръсете с малко галета и добавете малко едро нарязан магданоз. Покрийте тавата с фолио и направете малки дупчици за парата. Сложете всичко да се пече в силна фурна за около 45 минути.

Поднесете турския специалитет с патладжан с още малко скълцан магданоз.подобни рецепти тук

5 12
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Елена
Елена
29.08.2017 16:40
Подправих го с бяло вино , риган и мащерка , освен многото чесън и магданоз . Ако имах и босилек щеше да стане трепач . Не се сетих да му сложа малко и къри . Щеше да загуби националността си , но пък щеше да се окъпе в международна слава . Благодаря за рецептата ! ;)
1
0
Диан
Диан
02.07.2015 21:57
Е стига вече с тази горчивина.Патладжаните не са горчиви. Горчиво е кафето. Патладжаните са си хубави така както са си - никога не ги цедя и прочие простотии. Ще пробвам рецептата,изглежда ми вкусно.
7
1
Тео
Тео
22.09.2013 22:09
Перфектно е поднесено на стайна температура на другия ден
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв