Сос Карбонара

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3212k
Сос Карбонара1 / 2
24/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
"Оригинална рецепта за сос, който е в основата на Италианската кухня!"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бекон - 150 г
  • вино - 2 - 3 с.л.
  • яйца - 2 - 3 броя
  • сметана - 100 мл готварска
  • сол
  • черен пипер
  • пармезан - 60 г настърган или кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете нарязаните ситно лук, чесън и бекон в малко сгорещена мазнина.

Долейте 2-3 с.л. бяло вино и овкусете със сол, черен пипер. Разбийте сметаната с яйцата и при непрекъснато разбиване с тел я доливайте в тигана.

Бъркайте, докато сосът леко се сгъсти. Към така приготвения сос Карбонара прибавете предварително сварените спагети и настъргания пармезан.

Може да добавите и малко гъби при запържването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
517
47
36
22
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен

Ако споменете в Италия за сметана, ще ви личуват...
03.09.2023 23:29
1
Потребител#167930
Потребител#167930
оригиналният сос карбонара няма лук и чесън и се слагат само жълтъците без сметаната
25.04.2016 22:47
25
1
Покажи всички подкоментари
Дани
Дани
:-) не е въпрос на нехаресване. А в карбонарата не се слага нито един от продуктите, с които я свързвате. Може така предложената рецепта да е много вкусна, но тогава когато има излишни или липсващи продукти не може да се нарича с популярно име, в случая Карбонара. И няма много различни рецепти. Има една! Всичко останало са интерпретации. А интерпретираните и редактирани пици или са безименни, или им се слага друго име. А обекта на тази рецепта определено има нужда от нова име.
18.03.2016 07:43
11
1
готвач
готвач
Милко , извинявам се.
27.04.2015 21:36
4
готвач
готвач
Напълно подкрепям Митко !
27.04.2015 21:35
2
1
Милко Минков
Милко Минков
Може да е вкусна,но това не е Карбонара.Оригиналната рецепта е с ,,панчета,, и няма лук и сметана.Готвил съм такава паста много пъти в Италия и мога да напиша оригиналната рецепта,но сега нямам време
22.03.2015 20:13
12
4
станимир
станимир
Пълна простотия никой да не го готви освен ако не му се яде омлет защото това се получава
21.01.2015 19:58
11
3
анонимка
анонимка
Благодаря за рецептата. Станаха много вкусни!
23.09.2014 09:35
5
2
РецептиГледаме
РецептиГледаме
Защо ми е много чудно, щом знаете рецептата търсите в интернет рецепти? Само, за да спорите ли :?
06.07.2014 18:09
3
1
1
Покажи всички подкоментари
Гост
Гост
не знам, не се справих добре явно. правил съм и преди но без яйцата и нещо ми се получи тричаво сега. Как да го избегна>?
19.03.2014 20:41
2
:-)
:-)
Аз пък свързвам карбонарата точно със сметана, чесън и босилек :Р Всеки да си ги прави както му е вкусно, нужно ли е да се спори в коментарите дали нещо го има или не. За всяко ястия има толкова различни рецепти, който не му харесва тази, да си потърси друга ;)
16.03.2014 11:34
10
2
xaxaxaxa
xaxaxaxa
Оригиналната рецепта се прави с яица бекон и потправки слага се и кашкавал а по лесния начин е с готварска сметана
15.03.2014 15:50
1
1
GT
GT
Теоритически сметана не се използва.Карбонарата се появява като ястие около 1944-1945,поради огромните доставки-помощи на бекон от американците. И от там въглищарите му хванали цаката като си измислили тази рецепта да оползотворяват свръх доставките. Сметаната се появява по-късно , когато рецептата започва да се разпространява в Америка и става почти неразделна съставка. Затова в днешно време на барикадата едната страна защитава традицията (Без Сметана) а другата страна е под знамената на новия свят ( Със Сметана). Всеки който дойде на бойното поле си избира страна който му харесва.......
08.08.2013 12:06
4
vanq
vanq
няма сметана в италия сам и твардя на 100 пр
04.06.2013 15:44
1
2
Силвия
Силвия
На Сандра само да кажа, че сметана няма в Болонезе. И като не е наясно да не се излага!!!
04.06.2013 15:08
Мария
Мария
Само дето се прави ТОЧНО със сметана ...
15.05.2013 11:35
3
сандра
сандра
В карбонара няма СМЕТАНА ...
29.03.2013 13:28
1
1
1
Покажи всички подкоментари