Ракия от сини сливи

05/01/2013
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Непростимо е да хабите сините сливи за мармалад, когато от тях се прави такава ароматна сливова ракия!"
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо30 357
  • Преглеждания за месеца2341
  • Преглеждания за седмицата151
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете добре узрели сини сливи. Най-добре е предварително да изчистите костилките и да напачкате плода на каша.

Сипете плода в голям и подходящ съд. След 3-4 дена добавете разтворена във вода (25 градуса) захар в количество захар-вода 1-3(4). Ако добавите 20 кг захар, водата трябва да е 60 л. Бъркайте, докато се разтвори и разбъркайте към плодовата каша.

Така приготвеният материла се бърка по 3-4 пъти на ден - колкото повече, толкова по-добре. След около 14 дни ферментацията трябва да е приключила и сместа да се е избистриал отгоре, но това зависи от температурата, качеството на захарта и честотата на бъркане. Не затваряйте бидона по време на ферментацията. Най-добре е да измерите захарността със захаромер, който трябва да отчета 17-18 %. Ако захарността е повече - се добавя вода, ако е по-малко - съответно захар.

По някои краища на България добавят малко оцет (1 шише на каца) или лимонтузу, ако сините сливи са много презрели. До горния ръб на съда и материала трябва да има разстояние около 30 см поне по време на ферментация.подобни рецепти тук

5 10
4 5
3 8
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Митко
Митко
21.09.2014 19:16
Добре,после не се ли вари този материал,как и колко време?
21
2
наталия
наталия
14.06.2013 21:26
14дни са малко за ферментация ,поне 45 дни ако е топло времето
760
7
5

Виж всички коментари или напиши такъв