Питка от тефтера на баба

06/01/2018
Биляна
отБилянаГотвач1693262242
"Разлистихме тефтера на баба и открихме най-хубавата рецепта за питка - сега вече и вие може да си я запишете "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо37 887
  • Преглеждания за месеца37886
  • Преглеждания за седмицата1458
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята се размива в хладка вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото.

Чукват се и две цели яйца, а на другите две само белтъкът. Жълтъкът се използва след това да се намаже питата. Замесва се меко тесто.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. Тестото, в зависимост от полученото количество, се разделя на две или три топки.

Всяка една от топките се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.

Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло питата почива за 30 мин.

След това се налазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Петър Петров
Петър Петров
14.01.2018 23:12
Брашното не е вярно на мен ми глътна полувин кг. Отгоре иначе питката е хубава
0
0
Биляна
Биляна
15.01.2018 07:43
брашното се относително, според това кой как меси. преди ден отново правих тази питка за семейството си и отново ми глътна не повече от 1,2 кг.
0
0
Desislava
Desislava
14.01.2018 17:35
Може ли да се приготви със суха мая?
1
0
Биляна
Биляна
15.01.2018 07:41
да може, но е хубаво да се сложат две. една суха мая е равна на половин кубче.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв