Две питки за Ивановден от едно тесто

07/01/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру190983465114
Приготвяне60 мин.
Готвене70 мин.
Общо130 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо462
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • вода - 400 мл хладка
  • кисело мляко - 3 с. л.
  • мая - 30 г свежа
  • олио - 4 с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване
  • брашно - 700 г
  • между корите
  • масло - 50 г разтопено
  • олио - 4 - 5 с. л.
  • сирене - 200 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В чаша с 200 мл хладка вода се натрошава маята, добавя се захарта, 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти и замесваме меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса. Разделя се една по-малка и една по-голяма топка.

Малката се разделя на 3 топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене. Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме в малка кръгла тавичка за еднократна употреба. Краят на рулото се поставя като роза в средата.

Оставя се да бухне, започваме втората питка. Тестото се разделя на две части. Първата отново се дели на три топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и поръсваме сирене.

Трите кори се нареждат една върху друга, нарязват се на 6 ленти по 2 -3 см и се навиват на рулца.

Нареждат се в правоъгълна тава намаслена с мазнина. Второто тесто се разделя на две части и отново се разточва на правоъгълни кори. Между тях намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене.

Срязват се на две през средата по дължина, краищата се прищипват да се оформят две рулца, усукват се и поставяме по ръба на тавата от двете страни.

Оставя се на топло да почине. Разбива се отделения жълтък с малко олио и вода, намазват се питките с яйчената смес и поръсваме сусам и маково семе.

Печем на умерена фурна 180 С всяка за по 30-40 минути до готовност. Изваждат се върху решетка, намазваме с масло и покриваме с кърпа. Ухае на пресен хляб с аромат на масло. Да ви е вкусно!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар