Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Две питки за Ивановден от едно тесто

Две питки за Ивановден от едно тесто

Две питки за Ивановден от едно тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
6 / 7
07/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
130 мин.
Порции
2
"Едно тесто ще замесите, две питки ще изпечете, всички ще искат да ги опитат"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл хладка
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 30 г свежа
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване
  • брашно - 700 г
  • между корите
  • масло - 50 г разтопено
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сирене - 200 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В чаша с 200 мл хладка вода се натрошава маята, добавя се захарта, 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти и замесваме меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса. Разделя се една по-малка и една по-голяма топка.

Малката се разделя на 3 топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене. Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме в малка кръгла тавичка за еднократна употреба. Краят на рулото се поставя като роза в средата.

Оставя се да бухне, започваме втората питка. Тестото се разделя на две части. Първата отново се дели на три топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и поръсваме сирене.

Трите кори се нареждат една върху друга, нарязват се на 6 ленти по 2 -3 см и се навиват на рулца.

Нареждат се в правоъгълна тава намаслена с мазнина. Второто тесто се разделя на две части и отново се разточва на правоъгълни кори. Между тях намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене.

Срязват се на две през средата по дължина, краищата се прищипват да се оформят две рулца, усукват се и поставяме по ръба на тавата от двете страни.

Оставя се на топло да почине. Разбива се отделения жълтък с малко олио и вода, намазват се питките с яйчената смес и поръсваме сусам и маково семе.

Печем питката на умерена фурна 180 С всяка за по 30-40 минути до готовност. Изваждат се върху решетка, намазваме с масло и покриваме с кърпа.

Тази пита за Ивановден ухае на пресен хляб с аромат на масло. Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: