Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с моцарела и шарена сол

Питка с моцарела и шарена сол

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Питка с моцарела и шарена сол
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Изненадай баба, стани по-рано от нея и приготви ароматна питка с моцарела и шарена сол"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • масло - 1/2 пакет (60 г)
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 150 мл
  • шарена сол - 4 с.л.
  • моцарела - 150 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд. Прави се кладенче, вътре се слага маята, малко хладка вода, захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.

Като бухне, започваме добавянето на продуктите в следния ред: 1 яйце и 1 белтък (другият се отделя в чашка, за да се намаже питката преди печене), после затоплените вода и мляко, като водата се усвои от брашното, чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.

Щом и мазнината се усвои, веднага се оформя топчица от тестото, тя остава в тенджерата или дълбокия съд, той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се поставя във фурната на 40 градуса. Фурната се изключва и се чака да втаса.

Като втаса, леко се изсипва на намазнен плот, НЕ СЕ МЕСИ ПОВЕЧЕ, само с ръка или нож се разделя на четири части. Пак с ръка, без да се натиска, се оформят плоски като пици питки, като между тях се намазва с олио, слагат се резенчета от моцарелата и се поръсва с шарената сол - между всяка плоска питка.

Всяка питка ляга върху другата. После с нож се реже като торта на парчета, всяко парче се суче съвсем произволно на кравайче, като всяко от тях се връзва като възел.

Парчетата се подреждат в тавичката. Добре е тавичката да се покрие с хартия за печене, но не е задължително. Ако няма хартия, се намазва с мазнинка. След като се остави да втаса кратко за петнадесетина минути, се намазва с разбитото яйце. Отгоре може да се поръси със сусам или маково семе.

Фурната е предварително загрята на 200 градуса и щом се сложи питката да се пече, намаляваме на 180 градуса. Пече се до готовност, първите двадесет минути не се отваря фурната.

След като се опече, се изважда от фурната, после се покрива с кърпа и щом леко се охлади, се вади върху решетка да изстива.

Питката с моцарела и шарена сол е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: