Маслена питка с апликации за прощъпулник

08/01/2018
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1081125010313
"Когато най-важният човек прави първите си стъпки, раздайте за негово здраве от тази разкошна маслена питка с апликации за прощъпулник "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо543
  • Преглеждания за месеца542
  • Преглеждания за седмицата75
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясна мая - 40 г
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1.2 г (100 г за доомесване)
  • краве масло - 80 г
  • семена - микс
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете около 100 мл от топлото мляко и разбъркайте с маята и захарта, поръсете със брашно и оставете да се активира.

Счупете яйцата, като заделите единия жълтък за намазване. Прибавете при тях останалата лъжица захар (другите 2 са при маята) и кисело мляко и разбъркайте добре, след което сипете и останалото прясно мляко и олиото.

Пресейте брашното със солта, сипете двете смеси, замесете хубаво гладко тесто, намажете с олио и оставете да втаса.

Тестото разделяме на 5 еднакви топки тесто и една по-малка - колкото яйце.

Четири от топките разточвате с размер на тавата и мажете с масло. Редите ги една върху друга без четвъртата, разрязвате ги на 8 като започнете от центъра, но не до края, да остане около 2 см.

Хващате всеки лист от триъгълника, който сте отрязали, и застъпвате, като подвивате от долу. Другата топка тесто я оформяте гладко и поставяте по средата за център. От най-малката част тесто разточете кора, изрежете листа, които обилно поръсвате с брашно и притискате.

Листенцата поставете, където ви хареса, а розичките са от същата останала кора, нарязана на ленти, намазани с масло и навити на рулца.

Крачетата оформете, като замесите съвсем малко тесто от брашно, вода, нишесте и малко сол. Разточете на малка кора и изрежете крачета с остър нож.

Втасалата питка намажете с жълтък, поставете крачетата по средата и поръсете със семената. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути.

След изваждане от фурната намажете питката обилно отстрани и отгоре със масло.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар