Патешко с круши и картофки

08/01/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваИноватор3123041770
"Не може просто да сготвите патешко - то трябва да се приготви точно по тази рецепта, за да се насладите на истинския му вкус "
Приготвяне25 мин.
Готвене120 мин.
Общо145 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо263
  • Преглеждания за месеца262
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • патешко месо - 500 - 600 г (бутчета /плешка)
  • круши - 3 бр. (сладки, добре узрели)
  • картофи - 10 - 11 бр. малки, средни
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 300 мл
  • вода - 250 мл
  • мас - 4 - 5 с.л. с връхче (патешка или свинска)
  • розмарин - 2 с.л. сух
  • мащерка - 2 с.л. суха
  • риган - 3 с.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • сок от лимон - 200 мл (или портокал) прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Месото натъркайте с розмарина, малко сол, черен пипер и половината мащерка. Изцедете сокчето от портокал или лимон и приберете в хладилник да се маринова минимум 4 часа (аз винаги оставям за 1 нощ).

2. Маринованото патешко поставете в тавичка с кожата нагоре заедно с маринатата и малко от маста. Печете на 150 градуса 1 час.

3. Извадете от фурната, обърнете месото с кожата надолу, увеличете я до 200 градуса и залейте с виното. Печете така 30 минути.

4. През това време обелете и нарежете картофите на четвъртинки. Крушите почистете от семките, без да ги белите, и също нарежете на 4. Лукът направете на тънки полумесеци.

5. Сложете при тях останалата мащерка, ригана и черен пипер и сол. Разбъркайте с пръсти, за да се разпределят равномерно подправките.

6. След изтичане на 30-те минути извадете отново месото, обърнете го още веднъж с кожата нагоре, отстрани разположете картофките с лука и крушите. Залейте с водичката и останалата мас (ако е в твърдо състояние, сложете парченцата отгоре, може да сложите и повече от описаното количество - става мазничко, но пък невероятно вкусно).

7. Печете още 30 минути на същата температура. Имайте предвид, че ако бутчетата и плешката са по-малки, е възможно да са готови преди картофите. В такъв случай ги наглеждайте и ако се наложи, ги извадете, за да не се пресушават или придобиват повече загар от необходимия - приятен, златист.

8. Сервирайте топло, като по желание може да си добавите към ястието и някакъв сладък сос - например боровинков, с който леко да залеете месото.

За традиционалистите - и без сладко, пак си е вкусно.

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар