Сладкиш с бишкоти без печене

09/01/2018
Илияна Димова
отИлияна ДимоваМастър Шеф119965720026
"Не пипайте копчето на печката - този сладкиш се приготвя без печене и е уникално вкусен "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
44 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо90 154
  • Преглеждания за месеца7335
  • Преглеждания за седмицата2372
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена44

Необходими Съставки

  • бишкоти - 27 - 30 бр. савоярди
  • шоколад - 2 бр. бял LZ (всеки от по 35 г)
  • пудинг - 1 бр. нишесте ванилия на д - р Йоткер /40 г/
  • прясно мляко - 400 мл
  • краве масло - 20 г за крема
  • краве масло - 20 г за разтапяне шоколада
  • захар - 5 с.л. за крема
  • захар - 3 с.л. за сиропа
  • ябълки - 2 бр. големи, червени
  • захар - 3 - 4 с.л. за ябълките
  • вода - 1/2 ч.ч. за разтваряне на нишестето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме ябълките. Измиваме, белим и нарязваме на малки парченца. Слагаме в тенджерка и прибавяме към тях кристална захар (3-4 с.л.). Задушаваме ябълките, докато омекнат и започнат леко да се карамелизират (ябълките отделят доста сок и не е необходимо да слагаме вода, но може, ако преценим, да сложим малко). Готовите ябълкидръпваме от котлона и оставяме да се охладят.

Сиропа приготвяме, като карамелизираме кристална захар (3 с.л.) и към така готовия карамел наливаме внимателно топла вода (1 ч.ч.) (внимаваме, че горещият карамел пръска). Загряваме сиропа, докато карамелът се разтопи във водата. Полученият сироп дръпваме от котлона и също оставяме да се охлади. Приготвяме крема, като наливаме прясно мляко в тенджерка, подслаждаме със захар на кристали (5 с.л.) и като заври млякото, наливаме с непрекъснато разбъркване разтворения във вода (1/2 ч.ч.) пудинг ванилия на д-р.Йоткер.

Свареният крем, дръпваме от котлона и към него, прибавяме бял шоколад LZ (1 бр.) и краве масло (20 г) Разбъркваме хомогенно, да се разтопят шоколадът и маслото. Периодично разбъркваме крема и като се поохлади, смесваме с ябълките.

В подходяща тавичка подреждаме ред бишкоти. С четка леко напояваме с карамелен сироп (разпределяме си сиропа да има за всеки ред бишкоти - два или три реда, както си преценим). Върху сиропираните бишкоти слагаме пласт от крема с ябълките (който също като сиропа си разделяме да има за няколко пласта), отново бишкоти със сироп, крем и пак ред бишкоти и отгоре на сладкиша трябва да има крем с ябълки.

Вторият шоколад LZ разтапяме с 20 г масло и 1 с.л. вода и когато стане течен, наливаме отгоре на сладкиша. Слагаме готовия сладкиш в хладилника за час или повече, преди да поднесем.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар