Пилешко филе с ориз на фурна

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534904181k1
Пилешко филе с ориз на фурна
Снимка: Теодора Иванова Каменова
3 / 6
10/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Без излишни мазнини - само най-доброто и вкусното за вас"

Необходими Продукти

  • пилешко филе - 550 г
  • ориз - 1 к.ч.
  • морков - 1 бр.
  • кралска печурка - 100 г гъби
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта за тези, които избягват запръжката при готвенето - без тлъсти меса и без пържене.

Измива се пилешкото филе, нарязва се на малки порции и се поставя в тавата, в която ще се готви. Овкусява се със малко сол, чубрица и черен пипер. Добавя се морковът, почистен и нарязан на кубчета, зехтинът и се сипва 1 ч.ч. вода, която почти да покрие месото.

Поставя се тавата във фурната на 250 градуса за около 30 минути. През това време се почистват и нарязват гъбите, а оризът се измива до бистра вода и се накисва в студена вода за 15 минути.

Изважда се тавата и с вилица се обръщат хапките пилешко месо, а с лъжичка под месото и около него се сипва оризът с гъбите. Долива се още 2 к.ч. вода, а може и малко повече, ако ви се стори, че няма достатъчно и за да не остане оризът недоготвен.

Щом заври, се засичат минутите, които са необходими за готовност на ориза на фурна според описанието на опаковката му. За всеки сорт и вид ориз е необходимо различно време. Ако използвате ризон, то около 20-25 минути са напълно достатъчни. Тъкмо и филето ще се запече отгоре.

Поднесете топло с туршийка през зимата и чаша бяло вино!

Пилешкото филе с ориз на фурна е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много добра рецепта!
Поздравления!
29.09.2023 15:12