Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Баба със Сметана и Плодчета

Баба със Сметана и Плодчета

МоникаМоника
Чирак
6632638457
Баба със Сметана и Плодчета1 / 2
27/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
12 броя

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 250 г.
  • яйца - 4
  • сол - 5 г.
  • захар - 30 г.
  • мая - 20 г. за бира
  • масло - 130 г.
  • мляко - 50 мл.
  • ЗА СИРОПА
  • вода - 500 мл.
  • захар - 500 г.
  • ром - 200 мл.
  • сладко от кайсия - 2 - 3 с.л.
  • ЗА УКРАСАТА
  • сметана - 100 - 200 мл.
  • плодове - малини, къпини, ягоди, киви (каквито вие харесвате)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сместа първото нещо, което ще направим е да разтрошим маята във малка купичка. Към нея се прибавят 2-те ч.л. захар и млякото предварително затоплено, разбъркваме лекичко и го оставяме да шупне. Разбиват се яйцата за кратко и към тях се добавя солта и отново се разбърква.

Във голяма купа се изсипва брашното и към него се прибавят преди това разбитите яйца, (ако имате миксер с приставка за тесто най добре използвайте него като оставите да бърка на бавна степен), след това се прибавя и маята.

Във малка купа се разбива мекото масло с останалата захар. Когато тестото е разбъркано добре към него се добавя маслото по малко, като се разбърква енергично. След това взимаме дълбока купа, която се намазва хубаво с масло и вътре се изсипва сместа, покрива се със кухненски найлон и се оставя така да втаса 90 минути.

Когато измине даденото време ще видим, че тестото е пораснало, но разбъркаме и когато го разбъркаме, ще легне обратно. След това с черпак се сипва до половината на формички с големина: височина 6 см и ширина 4 см, които предварително се намазняват и набрашняват. Когато всичките дванадесет формички са напълнени се оставят още 20 минути да втасат. Пекат се за 20 минути на 200 градуса за първите 10 минути, а за останалите 10 минути се намалява на 180 градуса до готовност.

ЗА СИРОПА:

В малка тенджерка се слага половин литър вода заедно със 500 г. захар. Оставяме го да поври 5-10 минути и го дърпаме настрани, Прибавяме рома и разбъркваме. След това се накисват хубаво. Сладкото се подгрява за да стане по-течно и се намазват сладките с четчица всичките по малко.

ЗА ДЕКОРА:

От горе се шприцова сметана а върху нея се слага плодове по ваш вкус.

ДОБЪР АПЕТИТ! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
59
47
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

димитров
димитров
по-неграмотно написана рецепта не бях виждал!!!
добре, че знаем за какво става дума и имаме логично мислене...
28.05.2013 22:04
2
3