Мусаката на Моника

27/10/2012
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 654
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5

Необходими Съставки

  • патладжани - 1.5 кг
  • кайма - 500 г агнешка + 500 г свинска
  • черен пипер
  • сол
  • чесън - 2 скилидки
  • канела - половин ч.л.
  • лук - 2 глави
  • домати - 500 г
  • пармезан - 200 г
  • картофи - 500 г
  • вино - 1 чаша червено
  • индийско орехче
  • масло - 100 г
  • брашно - 100 г
  • маслиново олио
  • мляко - 1 литър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сините домати се измиват хубаво и се режат на парчета около половин см големина, намазват се хубаво със сол, поставят се в гевгир и се притискат със чинийка, а отгоре и с нещо тежко - така трябва да стоят два часа. След това време ще видите, че от тях е изтичала тъмна течност, която се измива и патладжаните се подсушват.

Във тиган се сипва маслинено олио и лукът и чесънът - настъргани, леко се запържват. Към тях се добавя и каймата, а след като се запържи хубаво, се добавя виното и се ври докато не изври. След като виното се изпари, се добавя сол, черен пипер и канелата, разбърква се добре и се прибавят доматите, нарязани на кубчета.

Разбърква се добре и се покрива с капак, оставя се да ври на много слаб огън за около 1 час. През това време измиваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгли парчета с големина половин см. Изпържваме ги, а същото правим и със сините домати.

В друга тенджерка правим сос Бешамел с масло, брашно, мляко, индийско орехче и сол: Загрейте маслото и към него се добавя. Брашното се бърка около 3-5 минути, добавя се и топлото мляко и едновременно се бърка. Сместа ще се сгъсти и трябва да се бърка често. Когато се е сгъстила, се слага сол на вкус и се стърже орехчето. Ври още до хубава гъстота. Вътре се слага 70 г от пармезана и се разбърква добре.

Оставя се за след малко. Половината от картофите се слагат най отдолу, с отгоре половината от синия домат и после върху него половината от мляното месо което вря 1 час. Преди това си отделяме 3 лъжици от пармезана за накрая. Когато сложим и каймата отгоре, поръсваме със половината останал пармезан и после отново останалите картофи, останалия син домат, останалия сос и пармезана.

След това се залива отгоре със бешамела и най отгоре със отделения пармезан и е готова за печене. Пече се на 180 г за 45 минути или докато почервенее отгоре. Щом стане готова, оставете я да изстине и след това я нарежете за да бъде добре стегнала.

ДОБЪР АПЕТИТ!подобни рецепти тук

5 5
4 3
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

fti4ka
fti4ka
05.01.2013 20:56
Също както баба Ви , я правите.Дано стомаха Ви ,да е здрав.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв