Крачолина (Панагюрска зелева супа)

11/01/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф70621923161
"Едно знаем със сигурност, в Панагюрище правят не само много вкусна луканка, но и великолепни супи "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 868
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако зелевият сок (от киселото зеле) е много кисел или твърде солен, се разрежда с вода. Ако сокът не е достатъчно солен, може да се добави малко сол на вкус.

Зелевият сок се изсипва в тенджера и след като заври, се прибавят олиото и ситно нарязаният праз лук.

След това се добавят изчистеният и измит ориз и чубрицата.

Супата се оставя да ври на средно силен огън около 20 - 25 минути, като се разбърква от време на време. Вари се, докато оризът се свари хубаво.

При поднасяне може да поръсите с допълнително чубрица, прясно смлян черен пипер, а също и с леко препечени на котлона сухи червени люти чушлета, леко счукани в хаванче.

Много вкусна и лека супа, подходяща е както за хора, спазващи диета за отслабване, така и за разтоварване и очистване след обилното похапване по време на празниците.

Също и отлично средство за борбата с махмурлука!

Може да се консумира както гореща, така и студена.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Зорица
Зорица
12.01.2018 13:26
"Крачолина" е панагюрска рецепта за постна чорба, която се приготвя от зелев сок (на панагюрски диалект "пресольовица" - зелевата чорба от киселото зеле), а не от ЗЕЛЕ. За съжаление редакторите са променили описанието в заглавието на рецептата, с което се остава с грешно впечатление.
В началото на готвенето чорбата е с ярко розов цвят заради зелевия сок, но след термичната обработка цвета избледнява. Изключително вкусна е, както казваме ние панагюрци "ненаядка" - колкото и да си сложиш от нея, все искаш допълнително... :)
11
0

Виж всички коментари или напиши такъв