Пишмание курабии

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Пишмание курабии
Снимка: marcheva14
7 / 10с Видео
22/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
27 мин.
Порции
30
"Само ако знаехте колко са вкусни, сън нямаше да ви хване, щяхте да станете и веднага да ги приготвите"

Необходими Продукти

  • масло - 250 г, стайна температура
  • олио - 100 мл
  • захар - 5 с.л., кристал
  • ванилия - 1 прахче
  • кокосови стърготини - 1 в.ч.
  • брашно - за меко тесто
  • за овалване
  • пудра захар
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

В купата на миксера или ръчен такъв се поставя маслото и захарта, разбиват се. С шпатула се остъргва дъното. Добавя се олиото на струйка при непрекъснато разбиване на слаба скорост до хомогенност. Добавя се ванилията и водната чаша кокос, разбива се на слаба скорост, докато се смесят продуктите.

Добавя се и брашното на порции, смесва се само докато се приеме от маслената смес. Изважда се от купата на миксера, поставя се във фолио и се оставя в хладилник най-малко за 2 часа. След това време се изважда и се откъсват топчета, оформят се между дланите /около 30-32 г едното/ и се подреждат в тавата за печене.

Пече се на 170 градуса за около 10- максимум 15 мин. Сладката трябва да остане бяла и да не се препича, защото ще се разпука.

Изваждат се от фурната и се оставят за около 5-7 мин в сама тава, защото са изключително крехки и се чупят. След като са охладени, но все още топли, първо се овалват в кокосовите стърготини, а след това в пудрата захар. Подреждат се.

Източник: Savinch Adil

Забележка: Рецептата не беше представена много добре, затова си разрешавам да дам допълнителни обяснения най-вече за грамажа на продуктите, тъй като аз не мога да работя с мярка чаша, а още по-малко с мярка водна чаша, защото чашите са най-различни.

Приемам, че водната чаша, посочена в рецептата, е 200 мл. Брашното, което е посочено като брашно за меко тесто, определено ме обърка, затова си направих труда да го измервам колко ще ми трябва - около 400 г. Ориентир за него е това, че когато се стисне тестото в ръката, трябва да оставя белег от пръстите, да има спойка, това говори, че е достатъчно за едно силно маслено тесто.

Тестото при тези уникални бисквити е силно рохкаво, трудно се прибира и във фолиото, но след като е добре охладено, то много добре се стяга и се откъсват, отчупват топки, оформят се между пръстите, тестото се отпуска и се оформя между дланите на хубаво топче.

По рецепта печенето на тези бисквити е дадено 20 мин, за мен е прекалено много и затова посочвам максимум до 15 мин. Бисквитата трябва да се наблюдава, бързо прегаря и се получават пукнатити, разпада се, което говори за препечена бисквита - трябва да остане чисто бяла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка: