Говежда пържола на скара

13/01/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6014562724
"А сега може само да помълчим и помечтаем някой да ни покани да опитаме Говежда пържол ана скара "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо788
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • говеждо месо - 2 пържоли от 1 кг всяка (с кост)
  • едра сол - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Говеждото месо е по-рядко приготвяно в нашата страна поради това, че трудно може да се намери качествено такова. Ако сте се сдобили с хубаво говеждо, не се колебайте да си го приготвите по този начин. То няма нужда от мариноване или подправки, защото само по себе си е много вкусно и е ненужно и даже непрепоръчително да се овкусява допълнително. Само трябва да се приготви правилно и най-удачният вариант е скарата.

Първо важно правило е пържолите да са дебели 3-3.5 см, всяка да тежи от 900 г до килограм. Огромни са и обикновено една е достатъчна за двама човека.

Месото се оставя задължително на стайна температура около 40 минути до час. През това време се приготвя огъня и се изчаква да стане на жар, тлеещи въглени.

Решетката на скарата се поставя на най-ниското равнище, а ако жарта е много силно тлееща - на средно равнище.

Поставят се пържолите и се пекат 5-8 минути, обръщат се и се посоляват обилно от другата страна с едрата люспеста сол. Пекат се за същото време. По принцип никога не се соли от страната, от която се пече, за да не се пресушава месото. Може да си позволите да го направите единствено ако то е много крехко, качествено и от специална порода животни.

Щом е готово и от другата страна, се обръща отново само за няколко секунди и веднага се изважда в сервировъчна чиния.

Идеално изпечената такава пържола е с тъмен загар отвън, а при разрез следва пласт розово и в средата червено. Дава вид на сурово, но не е. Не бива да се препича и червената сърцевина да изчезва, защото ще се загуби вкусът и крехкостта на месото.

Поднася се веднага и се консумира топло. Добра гарнитура биха били задушени зеленчуци или печени картофи, както и свежа салата.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14
marcheva14
13.01.2018 16:26
Е-ха, чудесно!!! За огромно съжаление у нас няма такъв вид пържола, а тя е уникално вкусна! Браво, Дани!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря. Знам, че трудно се намира, но не мислех, че няма изобщо. Нищо, и телешката от същият "калибър" може да се приготви по този начин, спазвайки тънкостите. Правила съм и е чудесно. Вкуса е различен, но пак е добре :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв