Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от картофи, ориз и домати

Мусака от картофи, ориз и домати

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Мусака от картофи, ориз и домати1 / 2
01/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6-8
"Една по-пъстра и вкусна мусака от обикновената, която ще се услади на всички!"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.2 кг
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • домати - 6 - 7 броя зрели
  • лук - 1 - 2 глави
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • брашно - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 3 - 4 броя
  • кисело мляко - 1 ч.ч. или прясно
  • кашкавал - 60 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - смлян
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените картофи се нарязват на филии и се полуизпържват в олиото. Скълцания лук се задушава в малко олио и към него се добавя оризът. Когато оризът стане стъклен, се добавят 1-2 нарязани ситно домата и малко вода.

Щом оризът попие водата, съдът се отстранява от котлона. Останалите домати се нарязват на филийки. 1/2 от тях се нарежда на дъното на подмазнена тава. Върху тях се нареждат половината от подготвените картофи и се разстила оризовата смес.

Следват пак ред картофи и домати. Между редовете се поръсва с подправки и натрошен бульон. При нужда може да се долее малко водичка. Ястието се слага да се запече, след което се залива с разбитите заедно половина яйца и млякото, разбити с малко сол и черен пипер. Пече се до зачервяване.

От запърженото в малко мазнина брашно и останалите яйца и мляко се приготвя гъст бешамелов сос, който се сипва върху почти готовото ястие и се поръсва с настъргания кашкавал. Мусаката се доизпича до приятен загар. Мусаката от картофи, ориз и домати се поднася със скълцан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка: