Боб чорба с прясна мента

14/01/2018
Krassi11
отKrassi11Чирак15951348
"По-вкусен и по-ароматен именно защото е с мента "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо582
  • Преглеждания за месеца46
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • бял боб - 800 г от консерва или предварително сварен
  • лук - 1 бр. голяма глава
  • селъри - 1 бр.
  • морков - 1 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • мента - 5 с.л. свежа, ситно нарязана
  • суха люта чушка - 1 бр.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • брашно - по желание за сгъстяване
  • олио - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, морковът, селърито и зелената чушка се режат на малки кубчета. Олиото се сгорещява на среден огън и се запържва по ред първо лук, след леко омекване се слага морковът и селърито и след няколко минути - и чушката. Всичко заедно се задушава още 7-8 минути.

Сипва се доматеното пюре и червеният пипер и се запържва за кратко, а после се налива 600 мл вода и сол на вкус и се оставя да поври около 10 минути до пълно омекване на зеленчуците.

Слага се свареният боб, ментата и сухата чушка /натрошена/, долива се вода до предпочитана гъстота и се вари още 5 минути на тих огън.

По желание се сгъстява още със малко брашно, разтворено във студена вода.

Ястието се сервира горещо поръсено с пресни ментови листа.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Теодора  Иванова Каменова
Чудесна рецепта, много ароматна и вкусна боб чорба, Благодаря за рецептата !
1
0
Krassi11
Krassi11
14.07.2018 20:26
Благодаря ви Теодора,превъзходни снимки!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв