Сиропиран сладкиш Марбея

15/01/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6644682861
"Животът е твърде кратък, за да се притеснявате за всяка поета калория, а и този сладкиш определено си заслужава "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 636
  • Преглеждания за месеца94
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • захар - 130 г
  • кисело мляко - 300 г
  • олио - 80 мл (или зехтин)
  • брашно - 4 с.л. с връх
  • лешници - 3 - 4 с.л. смлени
  • портокал - 1 бр. фино настъргана кора
  • грис - 250 г
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • За сироп
  • вода - 750 мл
  • захар - 500 г
  • портокал - 1 бр. кората
  • ромова есенция - 3 капки
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Приготвяме сиропа, като поставяме водата, портокаловата кора и захарта на силен огън. Щом закъкри, намаляваме огъня на умерен, варим 10 минути и отстраняваме. Прибавяме капките ромова есенция и оставяме сиропчето да се охлади, като през това време се заемаме със тестото за сладкиша.

2. Разбиваме яйцата, белтъка и захарта до побеляване и добавяме киселото мляко и олиото на стайна температура. При непрестанно разбиване слагаме и гриса, портокаловите корички (важно е да са много фино настъргани) и смлените лешници.

3. Накрая пресяваме брашното със бакпулвера директно към сместа и разбъркваме до хомогенност с дървена или силиконова шпатула.

4. Изливаме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем на 190 градуса 28-30 минути (фурната трябва да е загрята предварително).

5. С клечка за зъби аз правя множество дупчици по повърхността на изпечения вече сладкиш, така не се забелязват, докато с вилица например си личат повече.

6. Изливаме студения сироп върху горещия сладкиш и оставяме да попие. Не е нужно да чакате цяла нощ или много часове. До 2 часа сиропът е попил добре и е готово за консумация.

7. Ако изваждате сладкиша от хладилник, оставяйте на стайна температура известно време преди сервиране - ароматите така се усещат по-добре и е по-вкусен.

Гарнирайте със сметана и плодов топинг по избор.
Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар