Сладко от бяло грозде без семки с орехи

16/01/2018
Diana
отDianaПомощник Готвач101922
"Разкошно сладко, познато още под името Сладко 100 зърна "
Приготвяне90 мин.
Готвене90 мин.
Общо180 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 734
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата91
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • грозде - 100 бр. зърна
  • индрише - 1 ч.л.
  • орехови ядки - 200 г
  • захар - 700 г
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зърната се почистват от дръжките.

Сварява се гъст сироп от захарта /като захарта може да се промени според сорта на гроздето и неговата захарност. Oбикновено когато е родило повече и е валяло повече, захарността е по-малка и съответно при продължително сухо и топло време - захарността е по-голяма/ и 2 ч.ч. вода.

Снема се от котлона и се охлажда. Изсипват се в него зърната грозде и така престояват 1/2 час. След това сладкото се слага на силен, но не прекалено, котлон и се вари, без да се бърка.

Към края на варенето се добавят 3-4 листенца индрише, лимонената киселина и нарязаните на ситно орехи.

Вари се около 5 минути, охлажда се и се разпределя в бурканчета.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар