Светла домашна бира с горна ферментация

07/11/2012
от Виктор ВърбановНовак
Приготвяне180 мин.
Готвене180 мин.
Общо360 мин.
Порции10 чаши
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 915
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5

Необходими Съставки

  • ечемичен малц - 500 г светъл
  • хмел - 4 г горчив на гранули
  • хмел - 1 - 2 г ароматичен на гранули
  • вода - 2 л. за озахаряване
  • вода за промиване - 1.5 л.
  • бирени дрожди - 1 - 2 г Нотингам
  • захар - 50 г за естествена газировка в бутилките

Начин на приготвяне

В голяма тенджера (5л. и нагоре) се затопля водата за озахаряване до 60 градуса (мери се с термометър). Размесва се смляният не много на дребно малц с водата в тенджерата и се поддържа температура от 50-55 градуса за 15 мин. След това се подгрява до 62 градуса на котлона и се задържа така за още 15 мин.

Следва ново загряване с бъркане до 72 градуса и задържане там до пълно озахаряване (30-45 минути). През това време се затопля водата за промиване до 78 градуса (Но не повече ! ) в друг съд.

Пълното озахаряване се определя чрез т.н. йодна проба - взема се една лъжица течност от тенджерата и в нея се капва една две капки йодна тинктура - ако не се промени цвета на йода в синьо-лилаво или черно, а остане жълто-кафяв, значи няма нишесте, а всичко е озахарено.

Подгрява се материала до 76-78 градуса, но не повече и след 5-10 мин. започва прецеждане в голям гевгир, тензух или каквото има.

Полива се отгоре с водата за прецеждане и се изчаква да изтече всичко отдолу. За да се пести време, може да се започне подгряване на основното количество преди пълното прецеждане.
Завира се всичко прецедено до кипване, а триците се изхвърлят.
Горчивият хмел се влага 10 мин. след завирането, а ароматичният - 10 мин. преди края на процеса.

Вренето продължава час - час и половина, следва бързо охлаждане във вана или леген с вода. Щом температурата падне под 30 градуса, започва прехвърляне в съд за ферментация - 5-литрова бутилка от минерална вода (примерно), добавят се сухите дрожди и бутилката отива на хладно и тъмно място за ферментация, не се затваря плътно!

След 3-4 дена бурната ферментация е преминала, следва прехвърляне без утайката в подобен съд за тиха ферментация, след още една седмица - бутилиране с добавяне на захарта за газировка. Бутилките се затварят плътно с нови капачки по възможност. След минимум още една седмица може да се опита, а най-добре да отлежи още колкото може седмици на студено или в хладилник (една седмица на стайна темп. за газировка + две седмици в хладилник)подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Виктор
Виктор
14.11.2012 09:01
Въпросният сайт и форум го има като партньор на готвач.бг
Ще го видите като най-долу в лентата натиснете на партньори и там се показват множество банери - този с многото бири е търсения :)
0
0
Виктор
Виктор
14.11.2012 08:46
Има откъде - отскоро подготвям сайт за електронна търговия за домашно пивоварене и винарство.
Има и форум :


Заповядайте, ако не в магазина - поне във форума :)
Засега чакам немските малцове, хмел имам 3 вида български, дрожди имам няколко вида на Ферментис, чакам и чешки хмелове и най-вече тия точно дрожди Нотингам.
До другата седмица трябва да пристигнат.
Надявам се да не се счете това за спам. :)
0
0
Спаска Иванова
Спаска Иванова
11.11.2012 20:40
Всичко е много добре. Но откъде да се вземат тези малц, дрожди, хмел в двата му вида и прочие...
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти