Екстра шоколадов сладкиш (постен)

17/01/2018
Рая Андонова
отРая АндоноваГотвач31832163
"Грях е да не опиташ толкова вкусен сладкиш "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 919
  • Преглеждания за месеца482
  • Преглеждания за седмицата96
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 2 2/3 ч.ч.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • какао - 6 с.л.
  • сода за хляб - 2 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • вода - 2 ч.ч.
  • глазура
  • черен шоколад - 1 Lindt 99%, 50 г
  • кокосова мазнина - 1 ч.л.
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 180 градуса.

Подред се изсипват съставките за кекса и накрая се разбъркват добре с телена бъркалка до хомогенност.

Форма за кекс се намазнява с олио и се поръсва с какао по стените. Кексът се слага да се пече, като първо се включва само долният реотан, докато се издигне кексът и се поопече отвътре, след което се включва и горният.

Когато се извади, се прави глазурата. За нея черният шоколад се начупва и се разтапя на водна баня заедно с кокосовата мазнина. Когато глазурата е готова, кексът се полива с нея, а отгоре се поръсва леко с кокосови стърготини.

Добре е кексът да се яде на следващия ден или поне след няколко часа, за да стане добре глазурата, да стегне, а не да е още течен шоколадът и да полепва по ножа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар