Лимоново-макови мъфини с глазура

18/01/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф70669544651
"Винаги сме на разположение, ако ви се намират излишни лимоново-макови мъфини с глазура, защото са наистина вкусни "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо513
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • маково семе - 1 1/2 с.л.
  • брашно - 260 г
  • бакпулвер - 1 ч . л.
  • сода за хляб - 1/2 ч. л.
  • захар - 200 г
  • лимонова кора - настъргана кора от 2 големи лимона
  • масло - 113 г стайна температура
  • яйца - 2 бр L (стайна температура)
  • сметана - 240 г ( цедено кисело мляко, пълномаслено )
  • ванилия - 1 ч . л. екстракт
  • ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА
  • лимонов сок - 3 пълни с. л.
  • захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;
Мъфин форма с 12 гнезда;
12 бр книжни капсули

В 60 мл гореща вода се накисва маковото семе и се оставя за 30 мин. След това време се отцежда. Захарта и лимоновата кора се смесват и претриват с вилица.

Брашното, бакпулверът, содата и солта се пресяват.

В купата на миксера се разбива маслото и лимоновата захар до крем за около 5 мин. Добавят се яйцата едно по едно, разбива се. С шпатула се остъргва дъното на купата. Добавя се изцеденото маково семе, сметаната (цедено кисело мляко ), ванилията и се разбива на ниска скорост, докато се смесят. Добавя се брашното наведнъж, разбива се на ниска скорост на миксера, само докато се приеме от сместа.

С лъжицата за сладолед или с две супени лъжици сместа се изсипва в книжни капсули, около 80 г на капсула.

Пече се на 170 градуса за около 15-18 минути или до суха клечка, поставена в средата на мъфина.

Докато мъфините се пекат в купичка се разбъркват лимоновият сок и захарта. Поставят се на силно умерен котлон, разбърква се, докато се стопи захарта.

Готовите мъфини се изваждат върху решетка и се намазват обилно с гореща лимонова глазура.

Източник: joyofbaking

Забележка: Захарта може да се сведе до максимум 130- 150 г, според мен 200 г е много, достатъчно вкусни са и с по-малко захар.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!