Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Оригинална рецепта за сръбска баница – Гибаница

Оригинална рецепта за сръбска баница – Гибаница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Оригинална рецепта за сръбска баница – Гибаница
Снимка: Мария Симова
4 / 8
20/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Това не е обикновена баница - това е Гибаница и няма да повярвате колко е вкусна"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • масло - 100 г краве
  • сирене - 400 г твърдо
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 200 мл топла
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • заливка
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа натрошете сиренето с вилица на ситни зрънца, добавете яйцата и разбъркайте. Добавете 1 ч.л. бакпулвер и налейте топлата вода, разбъркайте до еднородна маса.

Разтопете маслото и с 1/3 от него намажете правоъгълна тава с размери 30/20 см. Разтворете пакета кори за баница и отделете 2 броя от тях, те ще ви трябват за завършека на баницата.

Разстелете 4 броя кори (една по една) по дъното и стените на тавата, така че от всички страни да висят част от корите.

Останалите кори (една по една) леко намачквайте и пускайте в яйчената смес, до край на корите. След което с помощта на вилица извадете корите и равномерно разстилате в тавата (като плънка).

Отгоре върху тях поставете двата броя отделени кори в началото и прегънете навътре висящите части на корите. Полейте баницата с останалото разтопено масло и разрежете на четири еднакви по размер части по вертикала (не на кръст).

Отделно разбийте яйцето много добре и налейте прясното мляко в него, разбъркайте.

Със сместа залейте баницата равномерно, оставете баницата, така да престои и включете фурната на 200 градуса. След като загрее поставете тавата в нея и печете за 20 минути до красив загар.

Готовата баница покрийте с чиста кърпа за 10 минути, без да я напръсквате с вода. Нарежете баницата, първо по разрезите, направени преди печене, а после по хоризонтала, на квадрати.

Сервирайте топла с айран!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Srpska gibanica: 1kg kore deblje, 1 kg stari sir, 10 jaja, 2dl ulja i mineralna voda po potrebi
21.03.2023 18:50
Анонимен
Анонимен
Къде е сиренето?
27.11.2022 18:24