Пита слънчоглед за празник

21/01/2018
Марияна
отМариянаИноватор5832555623
"Питка, подходяща за всеки празник или специален случай "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо183
  • Преглеждания за месеца63
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в тава. Правим си кладенче и вътре слагаме 2 малки яйца. Добавяме солта. Затопляме прясното мляко и го слагаме при брашното.

В леко топла водичка слагаме маята и я размиваме. Във водичката слагаме и 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар и разбъркваме. Оставяме я на топло да шупне. След това слагаме и маята при брашното. Замесваме меко тесто върху набрашнен плот.

Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса тестото. Като удвои обема си тестото го разточваме върху набрашнен плот. През средата режем лента.

Лентата я режем на резки на еднакво разстояние в горната част. Двете половини от останалата част на кръга ги режем на по 4 еднакви триъгълника.

1 малко масло размекваме и с него намазваме лентата и триъгълниците. Намазваме с масло тавата и я набрашняваме. Лентата я навиваме на руло и я слагаме по средата, като разрошваме леко разрезите /това е питата на слънчогледа/.

Триъгълниците навиваме от широката към тясната страна като кифли. Около рулото нареждаме навитите триъгълници. Оставяме да втаса за 40 минути.

Мажем питата с разбит жълтък с помощта на четка и печем в загрята на 180 градуса фурна.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар