Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пита слънчоглед за празник

Пита слънчоглед за празник

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Пита слънчоглед за празник
Снимка: Марияна
1 / 2
21/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Питка, подходяща за всеки празник или специален случай"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. малки
  • масло - 1 малко пакетче
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в тава. Правим си кладенче и вътре слагаме 2 малки яйца. Добавяме солта. Затопляме прясното мляко и го слагаме при брашното.

В леко топла водичка слагаме маята и я размиваме. Във водичката слагаме и 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар и разбъркваме. Оставяме я на топло да шупне. След това слагаме и маята при брашното. Замесваме меко тесто върху набрашнен плот.

Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса тестото. Като удвои обема си тестото го разточваме върху набрашнен плот. През средата режем лента.

Лентата я режем на резки на еднакво разстояние в горната част. Двете половини от останалата част на кръга ги режем на по 4 еднакви триъгълника.

1 малко масло размекваме и с него намазваме лентата и триъгълниците. Намазваме с масло тавата и я набрашняваме. Лентата я навиваме на руло и я слагаме по средата, като разрошваме леко разрезите /това е питата на слънчогледа/.

Триъгълниците навиваме от широката към тясната страна като кифли. Около рулото нареждаме навитите триъгълници. Оставяме да втаса за 40 минути.

Мажем питата с разбит жълтък с помощта на четка и печем в загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: