Калпаци с кренвирш и кашкавал

21/01/2018
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаГотвач2248814561
"Ей такива вкусотии, които може да похапваме през целия ден, най са ни на сърце "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 823
  • Преглеждания за месеца779
  • Преглеждания за седмицата203
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • кренвирши - 5 бр.
  • кашкавал - 250 г
  • шарена сол - на вкус
  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • суха мая - 1/2 пакетче
  • захар - 1 кафена лъжичка
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • вода - хладка
  • олио - за подмазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, сухата мая, захар, сол и хладка вода замесваме средно твърдо тесто. Оставяме да почине около 30 мин.

Върху леко набрашнена повърхност разточваме тестото на лист с дебелина 0. 5 см.

Кренвиршите се обелват. Правим напречни нарези на разстояние 1 см с остър нож, но не до долу. Завийте всеки кренвирш на кръг като венче, използвайте клечки за зъби, за да не се разгъват.

Всички венчета се поставят върху разточения лист тесто. С нож се изрязват кръгове с около 1 см. по- големи от венчетата. Краищата на тестото се подгъват и се получават калпачета.

Нареждаме ги в леко намаслена с олио тава. В средата на всяко калпаче се слага настърган кашкавал.

Оставят се на топло и завити с кърпа да втасат около 20 минути.

Пекат се на средно умерена температура до зачервяване. Сервирайте топли с любим сос по желание.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар