Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Овесена пита

Овесена пита

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Овесена пита1 / 2
15/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8-10
"Вкусна пита, с която няма да пропуснем да нагостим семейство и приятели"

Необходими Продукти

  • вода - 500 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • мая - 11 г суха
  • олио - 100 мл
  • овесени ядки - 200 мл
  • брашно - 500 г ръжено + 500 г бяло
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топличка вода и добавете овесени ядки, а след тях и солта, меда, олиото и разбийте всичко.

Добавяйки от пресятото брашно (двата вида), замесете постепенно гладко и еластично тесто. Сложете го в купа и покрийте. Оставете го да втаса на топло място за около 1 час или докато не удвои обема си.

Готовото тесто се прехвърля в подмазнена тава, като се растила леко, за да не е твърде дебело. С помощта на вилица по повърхността се правят леки концентрични кръгове. Оставете го да почине за още 15-20 минути. Намажете леко с олио и сложете овесената питка да се изпече в умерено загряна на 180-190 градуса фурна. След около 10 минути намалете на 175 градуса и доизпечете за още около 25 минути или до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Този ефект с плетената купа много ми харесва :) Някой знае ли къде мога да си купя подобна?По възможност онлайн обаче. :) Питката е супер.
20.01.2016 16:30