Пита Слънце

16/11/2012
Радинаот РадинаНовак
"Месенето на хляб е свещенодействие, но месенето и приготвянето на пита слънце е дори повече - то е истинско изкуство "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции10 бр.
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо148 005
  • Преглеждания за месеца2369
  • Преглеждания за седмицата371
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг3,4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто.

Оставя се да втаса. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се с жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.подобни рецепти тук

5 20
4 20
3 21
2 9
1 8
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Raly
Raly
29.02.2016 21:01
Снимката не съответства на рецептата! Аз я оформих по по-красивия начин, тоест както е на снимката.
0
3
Марта
Марта
31.12.2015 12:32
Питата е страхотна, аз за повече вкус слагам и сирене с яйце в малките кифлички преди да се навият.
Добър апетит!
2
0
милена
милена
12.01.2015 13:23
как да направят аз питка със мед
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв