Магически шоколадов сладкиш

26/01/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7274802979
"Кой е казал, че магията не съществува "
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 376
  • Преглеждания за месеца162
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • какао на прах - 50 г (100% чисто)
  • масло - 125 г
  • захар - 160 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 80 - 90 г
  • бакпулвер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • За заливка
  • сладкарска сметана - 200 мл течна
  • масло - 25 г
  • захар - 90 - 100 г
  • шоколадови трюфели - 100 г (от тях се заделя и за украса)
  • черен шоколад - 50 г (75% какао)
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Отделете белтъците и жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на твърд сняг с щипка сол - за перфектни резултати трябва да спазвате някои задължителни препоръки: съдът, в който разбивате, да е идеално сух, приставките на миксера също, както и да няма нито капка от жълтъците при тях, затова ги отделяйте внимателно. За температурата на белтъците - при мен се получава перфектно и с охладени, и с такива на стайна температура.

2. В отделен съд разбийте жълтъците със захарта и лъжичка леко топла вода до побеляване. Прибавете маслото - разтопено, но не горещо и при непрестанно разбиване добавяйте млякото, какаото и брашното, бакпулвера, пресявайки сухите съставки. Сместа става много рядка и пръска при разбиването, но това да не ви тревожи.

3. Прибавете пухкавите белтъци малко по малко с плавни въртеливи движения, докато се интегрират цялостно и сипете сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 45 минути.

4. Щом извадите готовия сладкиш, оставете да се охлади и когато е почти студен, се заемете с шоколадовата заливка. Може да го нарежете на парченца, за да попие по-добре.

5. Загрейте на умерен огън сметаната, захарта и маслото и добавете трюфелите (заделете няколко за украса) и черния шоколад на парченца. Щом се разтопят, излейте горещата заливка върху сладкиша и оставете да си попие хубаво минимум 2-3 часа.

Сладкишът става прекрасен с много нежна текстура и топящ се в устата поради това, че в него има много малко брашно. От типа на "невъзможните" сладкиши е, при които при печене се отделят два пласта с различна текстура, вид и цвят, затова и съм го нарекла "магически"

Забележка: Ако не обичате прекалено сладко, намалете малко количеството на захарта.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Иванка Йорданова
Комплименти за невероятния сладкиш! Отхапеш една хапка и все едно, че се намираш в рая! Просто божествен! Ще си позволя да добавя няколко снимки- не прекрасни като Вашите, но все пак си струваше чакането и усилията!
4
0
Иванка Йорданова
Просто невероятен! Хапваш капка и искаш още..
1
0
Йорданка Ковачева
Щастлива съм, че така ви е харесал сладкиша! :)
1
0
Иванка Йорданова
Мисля в най-скоро време да го приготвя! Неустоим е
1
0
Йорданка Ковачева
Ще стане разбира се :) Всяка огнеопорна тавичка,форма за кекс, независимо от материала- стъкло, силикон.. и т.н. би послужила стига да е горе долу с размерите които посочих.
1
0
Иванка Йорданова
В иенска тавичка ще стане, предполагам?
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
26.01.2018 13:21
Уау! За това вълшебство феята на зъбките ще се изяде от яд, че няма да го опита, ха-ха! Ще ѝ отстъпим физалиса. Той е същинска съкровищница от ценни за организма вещества.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв