Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Веган мусака с кисело зеле

Веган мусака с кисело зеле

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7384k1k3k10
Веган мусака с кисело зеле
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
27/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Кой е казал, че веганите не могат да ядат мусака - вижте, че могат и е вкусна"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - около 200 г
  • праз - 1/2 - 1 стрък
  • морков - 1 бр.
  • леща - 1/2 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • растително мляко - около 300 мл
  • брашно - 3 - 4 с.л.
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се накисва през нощта. Зелето, празът и морковът се нарязват.

Лещата се измива и се слага да вари.

В малко сгорещено олио се запържват нарязаните зеленчуци. Прибавят се черен и червен пипер и измития ориз. Запържва се леко и той и се налива вода около 1 - 1 и 1/2 ч.ч.

Когато водата се поеме от ориза, се добавя изцедената сварена леща.

Разбърква се, опитва се за сол и ако е необходимо, се добавя на вкус.

Изсипва се в тава и се слага да се пече на 200 градуса.

Веднага се започва заливката. За целта в сгорещено олио се слага брашното и енергично се разбърква, докато се разтвори добре, като се внимава да не залепне и да не се образуват бучки.

След това на части малко по малко се добавя млякото при постоянно разбъркване до получаване на необходимото количество сос и гъстота.

Накрая се овкусява с малко сол.

Тавата се изважда от фурната, разпределя се Бешамеловият сос отгоре и се връща във фурната да се запече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: