Разложка капама

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Разложка капама1 / 2
20/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
10-15
"От съкровищницата с рецепти от Българската кухня избрахме да ви предложим тази невероятно Разложка капама"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг
  • телешко месо - 1/2 кг
  • пилешко месо - 1 пиле
  • кървавица
  • суджук
  • сланина - малко
  • цвекло - 1 - 2 глави кисело
  • кисело зеле
  • ориз - 3 чаши
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • копър - сух
  • сминдух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете сланината на тънки резенчета и покрийте дъното на гърнето с част от тях. започнете да редите ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло и продължете така докрай, като завършите със зеле.

Отгоре сложете цял зелев лист и покрийте с останалата сланина. Залейте с бялото вино и залейте обилно с олио. Покрийте отвора на гърнето с лист хартия и сложете капака.

Сложете гърнето с капамата по разложки в загряна силна фурна. Щом чуете, че започва да се готви, намалете и продължете печенето на по-ниски градуси за 4-5 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
510
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

разложенин
разложенин
реденето малко не ми харесва.отдолу се слага няколко големи парчета сланина които да покрият дъното за да не загори.след това се редят ред зеле,върху него чекане,ориз две шепи след това е ред на месото--свинско,телешко,пилешко,кръвавица,суджук на един ред мешано.посолява се слагат се две листа дафинов лист,три-четири зрънца черен пипер посолява се ,малко кимион се слага и една скилидка чесън.това се повтаря --ред зеле с чекане,ориз,ред месо--от всички видове дафинов лист,черен пипер,сол,скилидка чесън/ докато се напълни гърнето,като последния ред е само със зеле.зелето се покрива със парчета сланина.и най отгоре се покрива с два големи цели листа зеле,след което се полива с една чаша бяло вино.покрива се а фолио слага се капака и се слага във фурната на леко нагрята фурна.след което се увеличава на 180-200 градуса докато започне да ври/като започне да шуми в гърнето значи е закипела/,след което се поставя на 120-130 градуса за около четири часа.след като стане готова се оставя полочин час малко да поистине след което се изсипва в голяма тава и се разбърква.и тогава може вече да ядете.наздраве с разложката капама
31.12.2013 18:12
8
2
Христина
Христина
Аз слагам пушена сланина,1 картоф, гъби и всичко останало в рецептата.Става фантастично!
22.12.2013 20:28
2
7
Македонката
Македонката
Това ястие е уникално за Коледните празници и за по-голяма компания. Аз го приготвям със същите продукти, но ориза го запържвам и след това го обърквам с нарязаното кисело зеле. Освен това е трудно да се намери кисело цвекло/ правят го само в този район на България, наричат го "чекане"/, но може и без него. Просто увеличете киселото зеле. За подправка слагам и дафинов лист. Капамата става по-вкусна, ако сложите джолан. За предпочитане е преден, защото е по малък и няма да заеме много място в съда за готвене. Накрая, след като всичко е готово, намокрете хартия за печене и завийте с нея капамата. Тогава захлупете капака и сложете глинения съд в студена фурна, за да не се спука. Включете на 250 градуса и оставете 30 мин да ври. След това превключете на 150 градуса за 4-5 часа. Да ви е сладко!
08.12.2013 23:33
5
3
Тин
Тин
ПРЕВЪЗХОДНА Е !!!
25.12.2012 14:29
8
Русинова
Русинова
направо е супер!!! Няма нищо по-вкусно от тази капама!!!
07.12.2012 13:28
4