Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Ориз на Фурна»Ориз с агнешки дроб и сърце, гъби и мента

Ориз с агнешки дроб и сърце, гъби и мента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ориз с агнешки дроб и сърце, гъби и мента
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
29/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Очаквано вкусен резултат"

Необходими Продукти

  • ориз - 280 г
  • агнешки черен дроб
  • агнешко сърце - 400 г
  • морков - 1 - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • гъби - 150 г
  • мента - 2 шепи листа
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - 80 мл
  • свинска мас - 1 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре агнешкия дроб и сърце. Сложете в тенджерка, залейте със студена вода и поставете на умерен огън за около 1 час, докато се сварят добре. Отпенвайте в началото на варенето. Прецедете бульончето, ще ни е нужно около 1 л от него. Може да си отмерите на 1 обемна част ориз - 3 и 1/2 части бульон. Дробът и сърцето нарежете на малки кубчета.

Накълцайте лука и морковите на ситно и ги запържете до омекване в олиото. Сипете ориза, предварително накиснат във вода и старателно измит от нишестето. Запържете и него за кратко, бъркайки, за да не залепва.

Щом оризчето стане кристално, сложете гъбите, лъжичките доматено пюре и маста и след минутка налейте бульона. Гответе на умерен огън до полуготовност и извиране на течността - около 10 минути.

Прибавете агнешките дреболии и по-голяма част от ментата - ситно накълцана, доовкусете със сол и пипер и прехвърлете в тавичка. Ако прецените, че оризът е още много твърд, а течността е малко, долейте още мъничко от бульона или вода.

Запечете, докато ястието остане на мазнина в предварително загрята на 180 градуса фурна (за още 10 минути приблизително).

Поднесете топло, поръсено със още накълцана прясна мента.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: