Розов кекс

ЕленаЕлена
Новак
3424745310
Розов кекс
Снимка: Елена
1 / 2
31/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"За да ви е едно такова розово и усмихнато през целия ден, заложете на този уникален розов кекс"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 и 1/3 ч.ч. захар
  • топла вода - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • стафиди - 1 шепа
  • ванилия - 2 бр.
  • какао
  • сладкарска боя
  • кокосови стърготини - розови
  • За глазурата
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • белтък - 2 бр.
  • сладкарска боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците на сняг. Добавяме захарта и жълтъците и отново разбиваме. Сипваме и топлата вода, която ускорява разтварянето на захарта. Накрая при бавни обороти на миксера добавяме олиото, брашното, предварително набъбналите във водата и подсушени стафиди и ванилията.

1/3 от готовата смес оцветяваме в розово със сладкарска боя.

Във намаслена форма изсипвате 1/2 от неоцветената смес, с помощта на цедка поръсваме какао. Следват розовата смес, неоцветената смес, отново поръсваме какао и накрая изсипваме останалата бяла смес.

Кекса печем при 180 градуса в предварително загрята фурна.

След охлаждане заливаме с глазурата. Тя се приготвя, като захарта се вари с вода до гъст захарен сироп. След охлаждане той трябва да е като течен пчелен мед.

Разбиваме белтъка на сняг и към него добавяме сиропа и оцветителя.

Заливаме кекса с глазурата и поръсваме с розовите кокосови стърготини.

Оставяме го да изсъхне.

Розите за декорация приготвяме от захарно тесто или марципан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Благодаря Ви за уточнението! кекса изглежда невероятно
31.01.2018 15:01
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
123 чаени чаши захар? Не са ли много или има някаква грешка?
31.01.2018 14:02
1
Покажи всички подкоментари