Крем карамел с ориз в гювечета

01/02/2018
Таня
отТаняМастър Шеф129013818203
"Десерт, за който дълго ще говорят всички, имали щастието да го опитат "
Приготвяне40 мин.
Готвене120 мин.
Общо160 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 568
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като сме сипали 2 чаени чаши вода, изчакваме да заврят и добавяме ориза. Оставяме за 15 минути да се свари и след това отцеждаме от излишната вода.

В друга тенджера сипваме 4 чаени чаши от прясното мляко и мления кардамон. Прибавяме ориза и оставяме на слаба температура да се задушава, докато оризът стане напълно готов.

За да направим крема, слагаме на средна температура 3/4 чаени чаши мляко и сметаната.

Разбъркваме трите яйца и жълтъците, заедно с 3/4 чаени чаши от захарта и 1/4 чаена лъжица сол.

След като сметаната се затопли, но не и да ври, бавно прибавяме яйчената смес. Готовата смес разбъркваме с ориза.

Карамела приготвяме, като смесим 1/4 ч.ч вода със 1 ч.ч захар. Оставяме да заври докато се получи кехлибарен цвят.

Разпределяме в затоплените гювечета. Не чакаме да се охлади карамела а веднага изсипваме оризовата смес.

Поставяме гювечетата в тава с вода и ги затваряме с капачетата.

Включваме фурната на средно ниво и печем в продължение на 1. 5 - 2 часа. Когато са почти готови махаме капачетата и ги оставяме да се запекат и да се получи кафява коричка.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!