Боза с брашно от просо

01/02/2018
Diana
отDianaПомощник Готвач93918
"Щом ще правите банички, трябва да се научите и как се прави бода с брашно от просо "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо599
  • Преглеждания за месеца64
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

  • просо - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 1 и 1/2 ч.ч. или бяла карамелизирана
  • вода - около 2.5 литра филтрирана
  • закваска - 1/2–1 ч.ч. (боза или квас)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам добре просото и заедно с вода го оставям да се свари. Необходимо му е около 30-40 мин. Просото поема доста вода, така че трябва да сложим около 1. 5-2 л. След като просото омекне, го оставяме да се охлади.

Пасирам го до гладка консистенция и добавям вода, ако е необходимо, за да не тормозим блендера или пасатора. За всеки случай го минавам и през цедка. Към получената гъста течност прибавям още вода, ако е нужно, докато достигне исканата от нас гъстота.

След това сипвам и захарта (за да придобие характерния цвят на бозата добявам или кафява захар или обикновенна бяла, която съм карамелизирала). Ако пък решите да ползвате обикновенна бяла захар, това няма да повлияе върху вкусовите качества на бозата, просто ще остане по-бледа.

Накрая добавям закваската и оставям за ден-два да ферментира, докато се получи характерният мирис и вкус на истинската боза (като цяло бозата от просо ферментира по-бавно, но ако я оставим на топло е готова за ден).

Като стане готова се налива в стъклени бутилки и се съхранява в хладилник - трайността е няколко дни. Оставя се 1 чаша от бозата, за да послужи като закваска за следващия път..

За закваска на бозата може да купите боза (важно да е изстинска със захар, ако е със подсладител, няма да стане) или да си направите домашна квас - 1 ч.ч. вода, 1 л. захар и 2 с.л. брашно от просо се разбъркват хубаво и така приготвената смес се оставя да престои 1-2 дена (така ферментира).подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар