Баклава с локум и орехи

02/02/2018
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаГотвач28113018591
"Няма такова нещо като сезон за баклава, ние баклавата си я хапваме целодишно "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо772
  • Преглеждания за месеца91
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред приготвяме захарен сироп по стандартния начин. Ароматизирайте го по желание - лимонова или портокалова кора. Аз лично предпочетох ванилия. Оставяме сиропа да изстива.

В купа разбиваме яйцата и захарта. Добавяме киселото мляко и содата. Разбъркваме. Поръсваме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме добре.

Намазваме дъното на правоъгълна тава (плаке), в която ще печем баклавата, с олио.

Взимам една кора, слагам равномерно плънка и локум на фитили откъм късата страна, поръсвам със смлени орехи и завивам на руло.

Нареждам рулата в тавата едно до друго. Разтопявам маслото и поливам отгоре.

Печем в предварително загрята фурна на умерено силна температура до порозовяване. Изваждаме тавата от фурната и оставяме за 10-15 мин. да поизстине леко. Поливаме със изстиналия сироп.

Готова е за консумация поне след 5-6 часа, но най- добре е да отлежи около 24 часа. Нарязваме на парчета и сервираме охладена.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар