Френска бутер кифла с шоколад (Бутерки с шоколад)

02/02/2018
marcheva14
отmarcheva14Иноватор61468441831
"Когато една рецепта е написана толкова майсторски, всеки може да се справи с предизвикателството да приготви Френска бутер кифла с шоколад "
Приготвяне60 мин.
Готвене20 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо741
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 475 г бяло
  • мая - 7 г суха
  • захар - 65 г кристал
  • масло - 25 г ( 2 с. л.) на стайна температура
  • вода - 240 мл филтрирана (стайна температура)
  • сметана - 30 мл висок процент
  • за ламиниране
  • масло - 225 г
  • шоколад - 10 парчета на фитил (или двойно блокче)
  • за намазване
  • яйца - 1 бр. + 2 жълтъка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.
Две плоски тави покрити с хартия за печене.

В купата се разбъркват брашното, маята, захарта, а след това се добавя и солта. Добавя се маслото и с върховете на пръстите се замесва тесто, докато маслото се раздроби и се доведе до трохи. Прави се кладенче и се излиза водата и с широката и плоска шпатула се разбърква до грубо тесто. Тестото в този момент е силно лепкаво. Поставя се в леко намаслена купа с масло, завива се с фолио и се оставя да втаса на стайна температура.

След като е готово втасало се прехвърля върху плот върху малко брашно и се оформя на правоъгълник с размер 35/25 см, като си помагаме и с ръце, издърпва се. Така както е правоъгълно се поставя в плоска тава посипана с брашно, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за около 6 часа или цяла нощ.

Маслото от 225 г се нарязва на 6 парчета. Разчертава се правоъгълник върху хартия за печене с размер 25/18 см. Парчетата масло се подреждат с разстояние помежду им, завиват се с хартията като плик и с помощта на по-тънката точилка се разточват точно по очертания размер на хартията, да стане като плочка. Оставя се в хладилник за да стегне.

Изважда се достатъчно охладеното тесто и се разточва на правоъгълник върху брашно и в средата му се поставя плочката масло. Външните страни на тестото и на маслото трябва да са с еднакъв размер, т.е. напълно да съвпадат и да не излиза маслото извън тестото или обратното. Дължината не е толкова от значение. Прихлупват се дългите страни на тестото към средата за да се срещнат, но без да правят ръб.

Отгоре се минава с точилка за да се изравни и запечата. Разточва се напред и назад, само в една посока до 55/20 см. По време на разточването се хвърля брашно под тестото за да не лепи по плота, също така и по време на разточването тестото се повдига от плота с ръце ( все едно да се изтупа кърпа) и по този начин то само се разтяга, защото има свойството да се събира, еластино е.

Дългите му страни се сгъват към средата, прихлупват се да стане като книга. Стените на тестото трябва да са прави и разточени равномерно. Завива се във фолио и се оствя в хладилник за около 45-60 мин. С това се завършва първото разточване.

След определеното време за охлаждане се изважда отново тестото върху покрит плот с брашно, като сгънатият ръб ( където е свързана книгата) е в лявата страна. Разточва се с точилката напред и назад отново 55/20 см, сгъва се като плик и се покрива с фолио. Оставя се в хладилник за 45-60 мин. С това приключва второто разточване.

След като е достатъчно охладено се изважда и се разточва отново върху покрит плот с брашно 55/20 см покрива се с фолио и се оставя в хладилник за още 45-60 мин, до хубаво изстудяване.

След като е готово се изважда отново, разточва се с дължина 45/23 см и се уверяваме, че може лесно да се подвига с ръца от плота, все едно се изтупва и се продължава разточването малко в ширина 45/30 см. С това завършва третото разточване. Отново се прибира в хладилник за 45-60 мин.

Междувременно се приготвя от картон правоъгълник с размер 15/9 см, който ще бъде положен върху тестото и по него ще се изрежат парчетата тесто за кифлата. С нож за пица се изравнява тестото по дължина.

Шаблонът се поставя върху тестото и с нож за пица се изразват правоъгълници. В долната му страна се поставя фитил шоколад или две слепени блокчета, прихлупват се и отново се поставя ново фитилче. Завърта се оконателно на ролка. Поставя се в тавата за печене с ръба надолу и леко се притискат.

Намазват се с разбитите яйца и се оставят да втасат за около 1-1.30 часа. Преди да се вкарат във фурната отново се намазват с яйце и се пече на 200 градуса за 10 мин, намалява се фурната до 190 градуса и се пече за още 10-15 мин.

Източник: joyofbaking

Забележка: Рецептата по принцип е трудна за изпълнение, не всеки път, поне при мен, се получава добър резултат, докато за мен приготвянето на френски кроасан е лека рецепта, и винаги е с прекрасен открояващ се резултат, в интерес на истината тук има тънкости, които все още не мога да схвана.

На вкус кифлата е безупречна, но не всеки път успявам да направя добре изглеждащи външните ѝ страни, т.е да се открояват пластовете добре, както е видимо от снимката. Работя ги за втори път, но има още много какво да се желае за перфектния им външен вид.

Тъй като тестото е хубаво като коприна от останалите изрезки завързах възелчета и ги изпекох.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар