Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Мини Пици»Плато от мини пици и мини пици калцоне

Плато от мини пици и мини пици калцоне

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Плато от мини пици и мини пици калцоне
Снимка: Диана Андрова
2 / 3
05/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
"Как да не си пожелаеш поне още един стомах, за да можеш да опиташ от всички мини пици и мини пици калцоне"

Необходими Продукти

  • брашно - 8 ч.ч.
  • суха мая - 2 ч.л.
  • морска сол - 2 ч.л. смляна
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
  • за гарниране
  • зехтин - 12 с.л.
  • доматено пюре - 3 ч.ч.
  • сол - ½ ч.л.
  • чесън - 4 скилидки, пресован
  • риган - 2 ч.л. сушен
  • кашкавал - 400 г или пармезан
  • маслини - зелени без костилка
  • за плънка за калцонето
  • гъби - 200 г
  • спанак - 2 шепи
  • чесън - 3 скилидки стар
  • масло - 1 бучка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки млян
  • мащерка
  • доматен сос - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото брашното го пресява и смесвам с маята и солта. Правя кладенче и в него изсипвам 600 мл хладка вода и зехтина. Омесвам меко тесто. Ако има нужда, добавям още малко вода или брашно. Меся, докато престане да лепне. Слагам в купа, намазана със зехтин, да втаса на стайна температура за около 1 час или докато се удвои обемът.

Фурната загрявам предварително до 300˚ С. Пицата става най-вкусна, ако се изпече върху керамична плоча, например голям сач или плитка тава. Сачът или плитката тава се поставя в студената фурна, за да се загрее постепенно до 300 градуса.

Половината от тестото разточвам върху фолио или хартия за печене. От него с помощта на ринг оформям кръгчета (мини пици). Намазвам всяка една мини пица с доматено пюре, слагам подправките - пресования чесън и ригана и поръсвам с пармезан или кашкавал. На всяка мини пица слагам по една зелена маслина и леко ги поръсвам със малко зехтин.

Леко набрашнявам нагорещения сач и редя в него мини пиците. Пека за 5-6 мин, докато хванат хрупкава коричка и пармезанът или кашкавалът се разтопят.

За мини пиците калцоне от останалата половина тесто разточвам тънък кръг тесто. В тиган накъсвам гъбите, добавям нарязан чесън и бучка масло. Разбърквам. Овкусявам със сол и пипер и накъсана мащерка. Накрая добавям спанак, изчаквам леко да се свие и добавям доматения сос. Дръпвам от огъня.

От тестото изрязвам средно големи кръгове (имайте предвид, че ще ги свием на две и трябва да са два пъти по-големи от тези на мини пиците). Слагам пълнежа по средата на кръговете (може да накъсате и малко моцарела, ще се получи страхотно), изтеглям тестото, за да го затворя. Притискам.

С пръсти и прехвърляне правя хубав борд на пицата (важно е да е добре затворена - в противен случай при печене ще изтече част от плънката).

Изпечете пиците по същия начин както и мини пиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: