Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена Торта»Нежна морковена торта с орехи

Нежна морковена торта с орехи

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9812k2
Нежна морковена торта с орехи
Снимка: Наталия Петрова
1 / 5
05/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Много нежна, лека и изключително вкусна морковена торта, която ви съветваме да споделите сама с най-близките си"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • моркови - 3 ч.ч. (настъргани)
  • захар - 2 ч.ч.(кристална)
  • олио - 1 и 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. (смлени)
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 пакетчета
  • сол - 1 к.л.
  • канела - 1 к.л.
  • За крема
  • заквасена сметана - 3 бр.(от 400 г)
  • захар - 2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. (смлени)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се почистват и настъргват на едро ренде. След което в голяма купа се разбиват с миксер последователно: яйцата, захарта, солта, олиото, канелата, брашното и бакпулверът. Добавят се орехите и морковите и се разбърква до хомогенна смес с помощта на лъжица или шпатула (не с миксер).

Готовата смес се изсипва и разпределя равномерно в тава предварително застлана с хартия за печене. Пече се на слаба фурна (100-150 градуса) за около 50-60 мин. Преди да се извади от фурната, се проверява с клечка дали е изпечен добре блатът.

След като е готов блатът, се оставя да изстине напълно, обръща се върху подходящ съд и се отстранява хартията. С помощта на дълъг нож или конец блатът се разрязва на три равни блата. Блатът е изключително мек, така че трябва да се реже много внимателно.

След като сме нарязали /разделили блатовете/ си приготвяме крема. Смесват се заквасената сметана и захарта и се разбъркват за кратко и внимателно с помощта на лъжица или шпатула.

Пристъпваме към сглобяването на тортата. Върху основния блат разпределяме 1/3 част от крема, поръсваме със част от смлените орехи и след това по същия начин следващите два блата и крема завършваме с орехи.

Тортата се оставя да се охлади в хладилник за поне два часа.

Забележка!

Сместа е за тава с диаметър 28/30 см. Ако мислите, че няма да можете да се справите с разрязването на трите блата, разрежете само на два блата и разпределете крема на две части. Също така може и да се изпекат три отделни блата, като се раздели сместа за блатовете на три равни части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: