Двуцветна орехова торта

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Двуцветна орехова торта
Снимка: Диана Андрова
1 / 5
06/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
9
"Има торти за специални случаи и такива, които ни се иска да хапваме всеки ден, тази е от вторите"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 8 бр.
  • захар - 400 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • прясно мляко - 400 мл
  • брашно - 600 г
  • олио - 400 мл
  • бакпулвер - 2 пакетчета
  • какао
  • За плънката
  • прясно мляко - 800 мл
  • захар - 100 г
  • ванилия - 3 пакетчета
  • пудинг - 140 г ванилов
  • масло - 300 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • орехи - 50 г смлени
  • карамел - 50 г
  • За украса
  • орехи - смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включвам фурната на 160 градуса.

Разбивам яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване и не по-малко от 10 мин. Ако трябва засичайте по часовник. Към получената яйчена смес добавям по-малко олио и прясното мляко. Разбивам около 1 мин.

След това добавям пресято брашно, смесено с бакпулвер, и разбърквам с шпакла. Получената смес разделям на две и към половината прибавям какао на прах.

Сипвам във форма за торта с падащи стени, обложена с хартия по дъното и по стените, малко количество от едното тесто, за да се получи тънък блат (друг вариант е да изпечете два дебели блата - един кафяв, един бял и да ги разрежете с помощта на конец).

Пека в загряна фурна на 160 градуса около 20-30 мин (ако печете блатовете на два пъти, ще ви трябва повече време - около 30-40 минути). Проверявам готовността на блатовете с клечка за зъби. Готовият блат извадете от формата и оставете да се охлади.

За плънката 2/3 от прясното мляко разбърквам със захарта и ванилията и го кипвам. Добавям пудинга, разтворен в остатъка от млякото, и се вари още около 2 минути, докато се сгъсти. Полученият крем го оставям да изстине леко, добавям заквасената сметана, омекналото масло, разбърквам до получаване на хомогенна смес и накрая слагам карамела и смлените орехи.

Изпечените и изстиналите квадратни блатове се залепват един за друг с помощта на крема, като се оставя малко от него настрани. Блатовете се редуват - бял, кафяв и така, докато свършат.

Вече завършената торта се намазва отгоре с остатъка от крема. Украсява се обилно със настъргани орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: