Топящи се портокалови масленки с царевично брашно

06/02/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6004552719
"Не пропускайте да се възползвате от сладката страна на живота "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо483
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • царевично брашно - 210 г фино + за поръсване
  • брашно - 100 г пшенично
  • мас - 160 г
  • портокалов сок - 100 мл
  • анасонов ликьор - 3 с.л. (или мастика, узо)
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче (8 г)
  • канела - 1 к.л.
  • портокалова кора - от два портокала, големи
  • пудра захар - за овалване
  • бакпулвер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте двата вида брашно с бакпулвера в купа. Сложете маста /студена и твърда от хладилника/ и разронете с пръсти до получаване на едри трохи.

2. Налейте портокаловия сок, а кората настържете на много фино ренде (само оранжевата част). Добавете ваниловата и кристалната захар и канелата и замесете гладко тесто. Оформете го на топка, завийте във прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилник да стегне за 30-40 минути до час.

3. Втвърденото тесто разточете на набрашнен плот и изрежете формички, предпочитани от вас. Подреждайте ги на малко разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене.

4. Изпечете в предварително загрята на 185 градуса фурна за 12-15 минути или до леко порозовяване (аз ги пека на два пъти в тавичката от фурната).

5. Оставете масленките да изстинат и оваляйте в пудра захар.

Изключително ароматни и топящи се в устата нежни и леки сладки!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар